Istraživanje: Od korone više umrlih vikendom nego tokom radne sedmice

VIŠE je ljudi u svijetu umrlo od covida-19 vikendom nego za radnih dana, pokazali su rezultati novog istraživanja stopa smrtnosti u svijetu. Istraživači su prihvatili mogućnost da bi jedan od razloga za takvo stanje moglo biti kašnjenje u prijavama smrti, no rekli su i da bi nedostatak medicinskog osoblja na kraju tjedna, nedostatak kapaciteta i iskustva također mogli igrati ulogu.

Prosječan broj smrti od koronavirusa u svijetu tijekom pandemije bio je šest posto veći na kraju tjedna u usporedbi s radnim danima: 8532 naprema 8083, rekli su istraživači. Stručnjaci sa Sveučilišta Toronto u Kanadi analizirali su sve smrtne slučajeve iz baze podataka Svjetske zdravstvene organizacije zabilježene između 7. ožujka 2020. i 7. ožujka 2022. godine.

Podaci iz više država

Rezultati istraživanja, koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem Europskom kongresu kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti u Portugalu na kraju ovog mjeseca, pokazuju da su u Sjedinjenim Američkim Državama vikendom u prosjeku bile 1483 smrti, a tijekom radnog tjedna 1220, što je 22 posto više. 

Brazil je u prosjeku imao 1061 smrt vikendom, a za radnih dana 823, što je 29 posto više, dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu na kraju tjedna zabilježeno u prosjeku 239 smrtnih ishoda, a za radnih dana ih je bilo 215. 

Daljnje istraživanje, koje se bavilo prosječnim brojem smrti od posljedica covida-19 tijekom pojedinačnih dana u tjednu, pokazalo je da je povećanje osobito veliko kada se usporede podaci od petka i ponedjeljka, 9086 prema 7219, i nedjelje i ponedjeljka, 8850 prema 7219 smrtnih ishoda. 

Preuzeto sa

https://www.index.hr/vijesti/clanak/istrazivanje-od-korone-vise-umrlih-vikendom-nego-tijekom-radnog-tjedna/2357899.aspx

Translate / Prevedi »