Da li je hrčak pravi izbor za vas i vaš dom?

Autor: Prof.dr. Amina Hrković-Porobija

Pedesetih godina prošlog stoljeća zahvaljujući činjenici da je to čista i plodna životinja, da nema neugodan miris, a da je skromanih zahtjeva za uzgoj hrčak je postao popularan kao kućni ljubimac. Hrčak je kasno otkriven jer rijetko izlazi preko dana na površinu i ima zlatnožutu boju krzna, pa je u svojoj prirodnoj okolini teško uočljiv. 1930. godine u blizini grada Aleppo u Siriji, prof. Israel Aharoni je našao ženku sa dvanaestoro mladih. Preživelo je troje mladunaca koji su zatim razmnožavani na Univerzitetu u Jerusalemu. Moguće je da su to glavni preci svih današnjih uzgoja.

Osnovne vrste su: zlatni  (Sirija), ruski (Centralna Azija, Sjeverna Rusija), kineski (Mongolija), sibirski (Istočni Kazahstan). Prirodna staništa hrčka su pustinje, polustepe i stepe gdje svaki hrčak ima sasvim dovoljno mjesta, a što je bitno da onda u zatočeništvu imaju adekvatne uslove kako bi se osjećali sigurno i bez stresa. Neki hrčci kao zlatni voli samoću, dok kineski i ruski hrčci vole život u paru. Hrčak kao kućni ljubimac je pogodniji za nešto stariju djecu koja im mogu posvetiti više pažnje u smislu  druženja i adekvatne njege. Životni vijek iznosi od 2 do 3 godine.

Hrčak je idealan kućni ljubimac koji ne zahtjeva puno prostora i veoma je jednostavan za održavanje. Prvih nekoliko dana za hrčka je stresno jer se prilagođava na novu sredinu i mirise. Uzimajte ga u ruke samo kada su budni, jer ukoliko spavaju uznemiravanje mogu smatrati napadom što može dovesti do ugriza. Nikada ga nemojte hvatati za rep ili krzno već ga sa obje šake potpuno obuhvatite.

Kada nabavljamo hrčka moramo voditi računa da bi novi dom trebao imati najmanje dimenzije 60x50x40 cm. U kavezu od opreme bi trebalo obavezno obezbjediti: kučicu, bocu za vodu, posudu za hranu, kotač i druge igračke za igru jer je to vesela i za igru razigrana životinja. Kavez bi trebalo staviti na neko sigurno mjesto kako ne bi došlo do pada ili do izlaganja propuhu, direktnoj sunčevoj svjetlosti i visokoj vlažnosti koja može dovesti do zdravstvenih problema životinje. Idealna temperature prostorije je 18-25 0C. Okolna temperature od 5 0C dovodi hrčka u stanje lažne hibernacije (zimski san), a povećanje vanjske temperature za par stepeni ga vraća u normalno stanje budnosti. Hrčak voli da se skriva i ta skrivena mjesta mu služe da se tokom dana odmara. Razmnožavanje je već od šeste sedmice života i graviditet traje oko 16 dana. Okoti prosječno 6 mladunaca, mada imamo i varijacije od 2-15. Nakon 4 sedmice mladunci se mogu odvojiti od majke, a nakon tri mjeseca potpuno su odrasli.

Ishrana ovih životinja mora biti izbalansirana, a prehrana ostacima ljudske hrane strogo zabranjena. Prijedlog prehrane: lisnato povrće, brokuli, maslačak, banana, jabuke, zelena salata, sjeckana mrkva, ali citrusno voće izbjegavati. Ostatke hrane nakon nekoliko sati obavezno ukloniti, a za trošenje zuba u kavez staviti komadiće drveta za grickanje (jasen ili lipa). Zdrav i sretan hrčak se kreće brzo, ima gusto krzno, diše tiho, oko njuškice, očiju i čmara je sve čisto i bez ranica. Radi zaštite svog ali i zdravlja životinje, uvijek obavezno operate ruke prije i nakon interakcije s ljubimcem ili čišćenja kaveza ili opreme. Stres i trula hrana kod životinje može prouzrokovati proliv.

Ako se primjete bilo kakve promjene koje mogu ukazivati na poremećaj zdravstvenog stanja obavezno svog ljubimca odvedite veterinaru.

Translate / Prevedi »